maanantai 19. maaliskuuta 2012

Uganda – Afrikan helmi






Itä-Afrikan maista Uganda on vähemmän tunnettu kuin naapurinsa Kenia ja Tansania. Kaikki kolme maata ovat kuuluneet brittien alaisuuteen. Ugandan itsenäistymisestä tulee tänä vuonna 50-vuotta. Siirtomaa-ajan perintönä maassa vasemmanpuoleinen liikenne, joka alkuun vaatii totuttelua. Pää saa pyöriä kuin hyrrä väistellessä matatuja ja boda-bodia. Viimeksi mainittu moottoripyörätaksi on nopea tapa liikkua Kampalan ruuhkissa. Samalla se on myös vaarallisin ja onnettomuusaltein kulkuneuvo. Joka päivä Kampalassa kuolee noin kuusi ihmistä boda-boda onnettomuuden seurauksena. Keniaa, Tansaniaa ja Ugandaa yhdistää Victoria-järvi. Joka maalle kuuluu sen rantaviivaa.  Englannin entinen pääministeri Winston Churchill nimesi luonnonkauniin ja vehreän Ugandan Afrikan helmeksi. Ugandalta puuttuu valitettavasti pääsy merelle. Victoria-järvi on saastunut uimakelvottomaksi. Järvi on maailman neljänneksi suurin. Tosin paikalliset siinä kuitenkin edelleen uivat. Meillä opiskelijoilla soi korvissa edelleet vaihtoinfossa annetut tiukat varoitukset. Ei puhettakaan siinä uimisesta.

Uganda on myös safarimaa

Safarimaana Uganda on vähemmän tunnettu kuin naapurinsa. Serengeti Tansaniassa ja Masai Mara Keniassa ovat safarimatkailun kestosuosikkeja. Ugandasssa on mahdollisuus myös safariin. Paikalliset pitävät parhaana Queen Elizabethin kansallispuistoa lounas-Ugandassa. Neljän päivän safarin hinta on noin 350 dollaria. Olemme varanneet opiskelijaporukalla safarin maalis-huhtikuun vaihteeseen. Toivottavasti sadekausi ei silloin haittaa matkantekoa. Sadekausia on kaksi: loka-marraskuussa ja huhti-toukokuussa. Myös Murchison Fallsin putoukset ja safari houkuttavat matkailijoita. Suuret turistilaumat eivät ole vielä löytäneet Ugandaa. Lonely Planet valitsi maan 2012 vuoden matkailumaaksi maailmassa. Matkailijoiden määrä, etenkin reppureissaajien, tulee varmaan lisääntymään tämän myötä. Päiväntasaajalla sijaitsevan Ugandan valtteja ovat mahtavat sademetsät ja sumuisten vuorten gorillaretket. Maailman pisin joki Niili alkaa Ugandan Jinjasta. Se kulkee Sudanin ja Egyptin halki Välimerelle. Jinja ja Niilin alkulähteet ovat yksi maan tärkeimpiä matkailukohteita. Erityisen suosittua on koskenlasku.

Päiväntasaajalla
Ugandan verinen lähimenneisyys

Ugandasta puhuttaessa ensimmäinen mielikuva on monelle hirmuhallitsija Idi Amin, Ugandan presidentti 1970-luvulla. Hän kaappasi vallan 1971 ja maassa alkoi verisen sotilasdiktatuurin aika. Komentaja Idi Amin joukkoineen karkotti, kidutti ja murhasi vastustajiaan ja epäilyttäväksi koettuja etnisiä ryhmiä. CIA on arvioinut, että Amin oli vastuussa noin 300 000 ihmisen kuolemasta.  Suuruudenhulluna tunnettu Amin aloitti sodan Tansaniaa vastaan ja joutui tappiolle. Diktaattori kammettiin vallasta 1979 Tansanian joukkojen saapuessa pääkaupunkiin Kampalaan ja pakottaessa Aminin maanpakoon. Idi Amin kuoli Saudi-Arabiassa 2003. Hän ei koskaan joutunut oikeuteen vastaamaan teoistaan. Aminin aikaa kuvaa hyvin elokuva The last king of Scotland, kannattaa katsoa. Amin taisi suuruudenhulluudessaan nimittää itsensä myös Skotlannin kuninkaaksi.

Kuivattua kalaa Victoria-järven rannalla
Korinpunonta on afrikkalaista käsityötä

Musevenin pitkä valtakausi

Aminin paon jälkeen valtaan nousi uudestaan ennen Aminia maata hallinnut Milton Obote. Hänen vastustajansa, Yoweri Museveni, aloitti joukkoineen hallitusta vastaan sisällissodan, johon Obote vastasi verisesti muun muassa joukkomurhilla. Heinäkuussa 1985 vallan kaappasi kenraali Tito Okello, jonka Museveni syrjäytti tammikuussa 1986 ja julistautui presidentiksi. Siitä lähtien on jatkunut Musevenin kausi. Liian pitkään arvioivat monet paikalliset. Viimeisimmät presidentinvaalit käytiin helmikuussa 2011. Museveni voitti ne huolimatta haastajansa Kizza Besigyen esittämistä vaalivilppisyytöksistä. EU:n vaalitarkkailijat huomauttivat joistakin puutteista vaalikäytännöissä, mutta näkivät edistystä tapahtuneen vuoden 2006 vaaleihin verrattuna. Toisaalta maa on vakaa, mutta ihmiset vaikuttavat tyytymättömiltä. Köyhyys, korruptio ja alhainen elintaso ovat arkipäivää Ugandassa. 



Uganda on kahvintuottajamaa

Sademetsiä ja slummeja

Uganda on kehitysmaa ja kuuluu maailman köyhimpien maiden joukkoon. Reilut 30-miljoonaisesta kansasta suuri osa asuu maalla ja saa elannon maanviljelyksestä. Se työllistää noin 80% väestöstä. Tilat Ugandassa ovat pieniä ja tuotantotavat puutteellisia. Heikosti toimivat markkinat estävät menestyksekästä maataloutta. Mikä on harmi, sillä Ugandan rehevä maaperä on suotuisa viljelyyn. Kahvi on Ugandan ykkönen viennistä puhuttaessa. Uganda on Afrikan suurin robusta-kahvin tuottajamaa. Kahvi on haasteellinen kasvi sen maailmanmarkkinahintojen vaihtelun vuoksi. Haave leveämmästä leivästä saa monet muuttamaan kaupunkiin. Ihmiset asuvat slummissa ahtaissa ja alkeellisissa oloissa. Vesi ja viemäröinti puuttuvat monesti ja taudit jylläävät. Maassa toimii paljon kansainvälisiä avustusjärjestöjä ja erilaisin projektein yritetään tuoda helpotusta paikallisten arkeen. Luonnonkauniissa Ugandassa on upeat sademetsät. Presidentti Museveni haluaisi muuttaa osia sademetsistä sokeriruokoplantaaseiksi. Kansalaiset ovat kuitenkin nousseet kapinaan. Musevenin hallinnon suunnitelmat tyrmättiin. Ympäristöasioissa maalla olisi paljon kehitettävää. Esimerkiksi jätehuolto on vielä lapsenkengissä. Majapaikassamme Mpigissä roskat heitetään talon nurkalle tunkiolle. Erillistä biojätettä ei ole. Mahtavien vuoristoisten maisemien kääntöpuoli on talojen takapihojen ja teiden varsien roskakasat. Tulipaloja näkee vähän väliä. Kasat tuikataan tuleen, kun muutakaan keinoa ei jätteiden kuljetukseen ole tarjolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti