keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Täältä tullaan – sossut ja hoitsut valmiina harjoitteluun



Luennolla IHSU:n yliopistossa
Ohjelma alkaa vastaanottavan yliopiston IHSU:n (International Health Sciences University) tiloissa. Heti alkuun meidät totutetaan afrikkalaiseen aikakäsitykseen. Odotamme varmaan tunnin verran ennen kuin isäntämme saapuvat paikalla. Meitä on seitsemän sairaanhoitajaopiskelijaa ja neljä sosionomia valmiina ikimuistoiseen harjoitteluun Afrikassa. Viikon ajan meillä on tukenamme Anne, sosiaalityön opettaja Kokkolasta. Anne on vanha Ugandan kävijä ja auttaa kovasti käytännön järjestelyissä. Afrikassa henkilökohtaisilla suhteilla tuntuu olevan tärkeä merkitys. Pitkää pinnaa vaaditaan myös ja small talkin taitoa. Mikään ei ole vielä selvää. Harjoittelupaikkoina tulevat olemaan Kampala, Masaka ja Mpigi. Mutta paikoista tarkemmin ei tiedä kukaan. Se tuntuu suomalaisista vähän käsittämättömältä.

Mrs. Elizabeth Wafula,
Teemme kierroksen IHSU:n tiloissa. Tutustumme ystävällisen oloiseen paikalliseen  tutoriimme Elizabethiin. Meille esitellään valtavasti väkeä. Myös jo Suomessa tapaamamme Evelyn ja mrs. Wafula ovat paikalla meitä vastaanottamassa. Tapaamme ugandalaisia sairaanhoitajaopiskelijoita, kun teemme yllätyskäyntejä kesken oppituntien. Tiloissa toimii myös yliopiston sairaala ja pääsemme tekemään pikavisiitin halki osastojen. Näkisittepä paikallisen ylihoitajan. Kymmenen sentin piikkarit, meikit, lakat ja tukka tiptop, hoitajan työasusta ei tietoakaan. Takamuksen päällä keikkuu rusetti. Tekee mieli ottaa valokuva, mutta ei kehtaa. Homma kuitenkin toimii. Sairaala on hyvätasoinen paikalliseen tasoon verrattuna. Sairaala on yksityinen ja asiakaskunta vaikuttaa olevan kohtalaisen hyvin toimeentulevaa. Ainakin sairaalan pihalla olevista maastureista päätellen näin on asia. 

Ohjelma muuttuu koko ajan ja lauantaina saamme yllättäen vapaapäivän. Lentomatkasta vielä väsyneet opiskelijat ilahtuvat ajatuksesta uima-allaspäivästä Kampalan Sheraton-hotellissa. Päivä keventää kukkaroa noin kahdeksan euroa, mutta kaikki ovat tyytyväisiä. Altaalla lekottelu loppuu äkkiä kaatosateeseen. Ugandan sadekausi tekee tuloaan. Ehdimme juuri ja juuri sateen alta pois. Vettä tulee kun saavista kaataen, se kestää pari tuntia ja taas paistaa aurinko. Tutustumme Kampalan keskustaan kävellen, oppaanamme ugandalainen Erasmus.


Rentoa kirkonmenoa

Sunnuntaiaamu Kampalassa. Monilla on takana huonosti nukuttu yö, ukkosen ja kaatosateen takia. Itse en tiedä niistä juuri mitään, vaan nukun kuin tukki. Sähköt katkeavat jo edellisiltana ja vielä aamulla sama meno jatkuu. Aamiaisen jälkeen lähdemme sunnuntain kunniaksi kirkkoon. Hieman hämmentää mennä sunnuntain jumalanpalvelukseen metallinpaljastimen läpi. Watoton kirkko on täynnä väkeä ja emme saa istumapaikkoja. Päätämme palata seuraavaan palvelukseen hyvissä ajoin ja suunnistamme läheiselle Craft Africa-marketille, jossa myydään paikallisia käsitöitä. Rebekka löytää hauskan taikakukkaron, jossa raha vaihtaa ihmeellisesti paikkaa. Anna saa uuden mekon. Tatjaana löytää mieleisensä laukun. Porukkamme ostaa kortteja ja kortteja. Korteissa on upeita afrikkalaisia aiheita. Kaikki muistavat tinkiä Annen neuvojen mukaan. Itselleni mukaan tarttuu ”vaihteeksi” laukku. Hieno punainen laukku, jota koristaa komea lintu. Tämä taisi ollakin vasta reissun toinen laukku, kotona niitä on varmaan parikymmentä….

Tyytyväiset shoppaajat palaavat siis kirkkoon, jossa meno on kuin Blues Brothers-elokuvassa. Kuka muistaa kohtauksen, missä koko kirkkokansa jammailee Aretha Franklinin tahdissa. Erilainen on kirkonmeno Afrikassa, tosiaan… iloinen meininki. Seurakunta laulaa täysillä mukana. Isolta screeniltä voi seurata sanoja. Taustalla on pari isoa kuoroa ja afrikkalaisten naisten upeat äänet pääsevät oikeuksiinsa. Kirkko taitaa olla vapaaseurakunnan. Sen ovat perustaneet Gary ja Marilyn Skinner. Alkaa kuulostaa kovin americanolle. Päivän aikana on useita palveluksia ja väkeä niihin varmasti riittää. Muistaakseni vajaat 80% Ugandan väestöstä on kristittyjä. 
Anne hallitsee tinkimisen taidon

Kirkon jälkeen alkaa taas taksin bussin metsästys. Muzungulta otettaisiin mielellään pientä lisämaksua. Olemme sitkeitä ja maksamme kohtuuhinnan eli 1200 shillinkiä (noin 40centtiä) Tonnien käytön opettelu vie tosiaan aikaa. Yhtäkkiä huomaat olevasi täällä miljonääri. Bussia metsästettäessä saamme ensimmäisen varoituksen suurkaupungin rikollisuudesta. Ohi juokseva mies yrittää napata Leenan kädestä kameran. Ei onneksi onnistu, vaan Leenan tiukka ote kamerasta pitää. Lenkki on onneksi käden ympärillä. Kaikki käy niin nopeasti, ettemme edes meinaa tajuta tilannetta. Mies juoksee tietysti pakoon. Tästä säikähtyneenä puristamme laukkujamme entistä tiukemmin. Kampalan ensivaikutelma ei ole kovin viihtyisä. Likaista ja ruuhkaista on joka puolella. Peltikattoslummihökkelit ja katulapset ovat tämän kaupungin arkipäivää..


 Elämää slummissa

Paikallinen slummi ja Nsambyan slummikoulu kuuluvat alkuviikon vierailuohjelmaan.  Olemme varustautuneet kynin, värein, saippuoin etc. slummia varten. Kaikki puristavat tiukasti laukkujaan. Tuntuu toisaalta vähän nololle olla ihmettelemässä slummin elämää ja ojentaa lahjaksi saippuoita. Osasta taloista puuttuu katot ja ne näyttävät tosi hurjille. Tulisijat ovat joissakin keskellä huonetta. Meneepähän ainakin savu ulos avoimesta katosta. Kaikkialla on roskaa ja jätettä. Lapset pyörivät seassa leikkimässä. Pojat pelaavat innoissaan jalkapalloa. Silti slummissa eletään täyttä elämää, on kauneushoitolaa, kampaamoa, kenkämyymälää, baaria ja ”take away-ravintolaa”. Chapati-leivät ja samosa-piiraat tekevät kauppansa. Slummikoulun lapset ottavat meidät vastaan innokkaasti taputtaen. Me laulamme liikuttuneina Maamme-laulun ja leikimme ”pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat” lasten riemuksi. Tuleepahan samalla jumpattua ja saamme lapset mukaan leikkiin. Slummikouluun menee tuliaisiksi jalkapalloja ja kyniä.

Slummikoulun lapset

Muzungut vauhdissa

School for Physically Handicapped on yksi Kampalan vierailukohteistamme. Koulu on on toiminut reilut 40-vuotta. Koulun päätehtävä on kouluttaa ja kuntouttaa kehitysvammaisia lapsia ja nuoria sekä tukea heitä luottamaan itseensä ja omiin taitoihinsa. Ammatillisia taitoja treenataan koulun käsityöpajassa, esimerkiksi ompelua, keramiikkaa ja kankaanpainantaa. Ruoanlaiton opiskelu ja puutarhanhoito kuuluvat ohjelmaan myös. Kuntoutusta koulussa tekee fysioterapeutti. Koulussa on käydessämme kolme saksalaista harjoittelijatyttöä. He ovat paikassa vuoden ja tuntuvat viihtyvän. Paikan johtaja Joy vaikuttaa naiselta, jolla on hommat hanskassa. Alan jo innostua tästä koulusta harjoittelupaikkana. Nyt vaan näyttää että Kampalan jakso jää aiottua lyhyemmäksi. Toisaalta kehitysvammaisten kanssa en ole koskaan toiminut, joten se voisi olla uusi ja opettavainen kokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti