keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Ssese-saaret kutsuu


Victoria-järvessä on 84 saaren ryhmä, jota kutsutaan yhteisnimellä Ssese-saaret. Olen kuullut paikasta jo Kampalassa. Kalangalan kylässä Bugalan saarella on Fidan ylläpitämä Kalaya-koulutuskeskus. Lähdemme aamulla Masakasta klo 8 kohti lauttarantaa Fidan Jackien kanssa. Lauttamatka Bugalan saarelle vie vajaan tunnin ja se on ilmainen. Vanhan näköinen lautta on täynnä autoa, boda-bodaa, polkupyörää ja ihmisiä erilaisine tavaroineen. Saarelle joudutaan viemään lähes kaikki tarvikkeet mantereelta. Ajomatkaa tulee vielä toinen tunti ennen kuin ollaan perillä. Kalaya-koulutuskeskus pyörittää majataloa saarelle. Sieltä on meille järjestetty majoitus noin kymmen euron hintaan. Se sopii hyvin opiskelijan kukkarolle. Paikka on oikein viehättävä. Huoneestamme avautuu mahtava näköala Victoria-järvelle. Kalayassa on parisenkymmentä tyttöä iältään noin 15-20 vuotiaita. He tulevat ympäri Ugandan. Tyttöjä tuetaan vuoden ajan keskuksessa ja heidän elämänhallintataitojaan pyritään vahvistamaan ja lisäämään. Jotkut ovat orpoja ja paikka on siksi erityisen tärkeä. 

Tytöille opetetaan käytännön taitoja, kuten ompelua ja ruoanlaittoa. Pääsemme maistamaan tyttöjen laittamaa ruokaa ja se on oikein onnistunutta. Ohjaaja valvoo nuorten naisten työskentelyä ja antaa samalla käytännön neuvoja. Majatalon siivous ja liinavaatehuolto sekä catering hoituu siinä sivussa. Kätevää vai mitä. Samalla tytöt saavat kokemusta asiakaspalvelusta. Ompelupajassa surraavat singerit. Yksi saumurikin paikassa näkyy olevan. Myyntiin valmistuu laukkuja, paitoja, solmioita, liinoja ja kukkaroita. Paikka tuntuu jotenkin tosi kodikkaalta. Joku ystävällinen muzungu on suunnitellut paikalle oman tuotemerkin. Tytöille pyritään löytämään vuoden jälkeen harjoittelupaikka tai työpaikka esimerkiksi hotellista. Fida pyörittää myös ala-astetta saarella. Luokkahuoneita on pari kappaletta. Paikkoja on noin viidellekymmenelle lapselle. Koulusta on tullut suosittu ja valitettavasti kaikki halukkaat eivat mahdu mukaan, koska tilat ovat rajalliset.
Kuvat ovat helppo tapa opiskella lugandan kieltä

Victoria-järven rannalla kun ollaan, on pakko päästä näkemaan hiekkaranta. Menemme paikallisen hotellin rantaan. Onneksi mulla ei ole uimapukua matkassa. Meitä on ankarasti kielletty uimasta Victoria-järvessä, siinä piilevän bilhartziavaaran takia. Vesi ei näytä kovin houkuttelevalta. Paikallinen hotellintyöntekijä kuitenkin siihen pulahtaa. Rannalla on pahaenteinen kyltti, uiminen omalla vastuulla. Paikka näyttää perinteiselta rantakohteelta, mutta turistit sieltä puuttuvat. Järvellä on myös yllättävän vähän veneita. Missähän lie kalastajat. Kalangalan hiv-tilastot ovat maailman korkeimpia. Yksi syy siihen ovat Masakan sairaalan sairaanhoitajan mukaan merimiehet ja prostituutio.Myos tsetse-kärpäsen levittämää unitautia tavataan Ssese-saarilla.
Illallista nautimme tuhansien tähtien tuikkeessa Victorian rannalla. Kalayan tytot ovat kattaneet meille aterian ulos. Tämä on aivan ihana illallishetki sirkkojen sirittäessä. Nautimme paikallista ruokaa ja kotoisen makuisia lihapullia. Nyt järvellä näkyy jo paljon valoja, kalastajat ovat lähteneet liikkeelle. Tytoillä on viela edessään iltahartaushetki. He laulavat kuorossa ja yksi heistä soittaa rumpua. Illan ohjelma tulee meilla tässä kuin itsestään. Uni maistuu makoisalta moskiittoverkon alla, sen jälkeen kun Hannan verkosta on metsästetty hätääntynyt verkkoon takertunut gekko pois. Aamulla Ssese-saaret näyttää meille erilaiset kasvonsa. Ukkonen jylisee ja vettä tulee kaatamalla. Edessä on siis jännittavä lauttamatka. Jackie ajaa rankkasateessa ja ehdimme kuin ehdimmekin lautalle.  
Kalangalan kylän väkeä Ssese-saarilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti