sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Niilin alkulähteillä Jinjassa



Työviikko Kampalassa ja Caring Handsissa on takana. Viikonloppu edessä ja päiväretki Jinjaan, Niilin alkulähteille. Kampalasta noin 80 kilometrin matka matatussa on siis edessä. Aamulla pyörrän pyhät periaatteeni boda-bodan käytöstä Kampalassa. Liikennettä on yllättävän vähän. Hurautamme bodilla asemalle, josta Jinjan matatut lähtevät. 


Jinja on Masindin ohella Ugandan vanhimpia kaupunkeja ja se näkyy katukuvassa. Vanhat siirtomaa-ajan talot ovat viehättävän näköisiä.  Rakennustyylissä on intialaisia vaikutteita ja kaupungissa on myös koristeellisia hindutemppeleitä sekä muslimien moskeijoita. Kaupunki oli aikoinaan suuri aasialaisyhteisön ja hindulaisuuden keskuspaikka. Edelleen paikassa asuu paljon intialaissyntyisiä asukkaita.


Meitä kiinnostaa Susannan kanssa Kilomberan tekstiilikutomo, jonne menemme milläs muulla kun bodilla. Kutomo on viiden kilometrin päässä kaupungista. Kangaspuut eroavat paljon suomalaisista vastaavista. Puut ovat suurempia, loimet ovat valmiiksi värikkäät. Ne kulkevat raitoina. Upeaa värikästä raidallista kangasta syntyy hetkessä. Täällä kutovat miehet. Sukkula lentää salamannopeasti ja polkimia puissa on ainakin kuudet. Tulee mieleen Mikolo ja meidän kutojamme vuosien varrelta. Kilomberan myymälässä tarjolla on kodin tekstiilejä ja koruja, sekä puu- ja keramiikkatöitä. Kotiin lähtee tuliaisiksi vihreäsävyinen raidoitettu pöytäliina. Myöhemmin päivällä löytyy vielä vihreäpohjainen kirahvibatiikki.


Jinja on Ugandan matkailukaupunkeja. Täältä lähtee Niili, joka on Afrikan pisin joki, noin 6 650 kilometriä pitkä eli noin kuusi kertaa Suomen pituinen (lähde: Wikipedia). Niilin alkulähteen löysi ensimmäisenä tutkimusmatkailija John Hanning Speke 1860-luvulla. Niili koostuu alkuosaltaan kahdesta päähaarasta, sinisestä ja valkoisesta Niilistä. Ne yhdistyvät Sudanin pääkaupungissa Khartumissa. Sininen Niili alkaa Etiopian ylängöltä Tanajärvestä.  Niili on Jinjan kaupungin vetonauloja. Kaupunkiin tullaan koskenlaskuun ympäri maailman. Rafting on huima kokemus rohkeille ja seikkailun haluisille turisteille. Sillä aikaa, kun me Susannan kanssa nautimme Jinjan kaupungin tunnelmasta, viisi meidän opiskelijaporukasta on koskenlaskussa. Kaikkien mielestä kokemus on ainulaatuinen. Mekin pääsemme nauttimaan kuvista ja tarinoista päivän päätteeksi, kun porukka palaa retkeltä. Sen verran hurjalta meno näyttää, ettei oma kantti siihen riittäisi. Päivän raftingretki oppaineen, ruokineen ja varustuksineen maksaa noin 140 dollaria. 

Nile Special-olutta tehdään Jinjassa

Jinjassa on Mahatma Gandhille omistettu muistopaikka Niilin rannalla. Gandhi halusi kuolemansa jälkeen tuhkansa siroteltavan maailman suuriin jokiin. Niin sai Niili Gandhista osansa. Pronssinen patsas on Intian valtion lahjoittama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti