Mietin pitkään tarttumista
ruoka-aiheeseen. Suurimmat kulinaariset nautinnot täällä kun ovat tarjonneet
intialaiset ravintolat. Afrikkalainen ruokakulttuuri on tosiaan oma lukunsa. Ugandalaisen
keittiön perusruoka on matoke, murskattuja paistettuja vihreitä banaaneja. Sitä on tarjolla
aamiaisella, lounaalla kuin illallisellakin. Makuun voi tottua tai sitten ei.
Ihmettä herättää paikallisten tapa syödä matokea lihan kanssa heti aamusta.
Meille keittäjämme Juliet lopetti matoken tarjoilun heti alkuunsa Mpigissä, kun
huomasi ettei siitä tullut muzungujen suursuosikkia. Ei enää koskaan matokea, kynttilää = maissipuuroa,
papuja, maapähkinäkastiketta tai kaalisalaattia, julisti sairaanhoitajaopiskelija
Roosa Mpigin jälkeen. Itä-Afrikan maiden toinen kansallisherkku maissipuuro posho
kun maistui jonkun mielestä ihan kynttilälle. Samaista maissipuuroa syödään
ainakin Kenia ja Tansaniassa ugalina ja Sambiassakin tarjolla on oma versionsa.
|
Mpigin kakkoskeittäjämme Mukisa |
|
Olli paistamassa lettuja Mpigin läksiäisjuhlaan |
Irish potatot, makeat perunat
ja jamssi maistuvat myös ugandalaisille. Niiden ohella peruslounasruoka
käsittää riisiä ja maapähkinäkastiketta sekä tietysti matokea, jota voidaan
pitää maan kansallisruokana. Kana täällä maistuu jotenkin erilaiselle. Yleensä
kanassa on luut mukana ja monta kanankoipea on porukan tehnyt mieli palauttaa
keittiöön, kun kana on ollut niin laihaa. Torilla näkee myynnissä usein eläviä
kanoja, jotka perheenemännät sitten vievät keittiöönsä ruoan valmistusta
varten. Vuohenliha on meille monelle uusi tuttavuus. Pakko sanoa, ettei se ole
hullumman makuista. Mpigin läksiäisjuhliin meille keittäjän veli lahjoitti
vuohen. Monia vuohenlihan syöminen epäilytti, mutta mureaa ja herkullista se
oli. Bussimatkoilla kaupustelijat työntävät lihakebabtikkuja matatun ikkunoista
sisään että kauppa kävisi.
|
Eväät myydään suoraan matatun matkustajille |
|
Annokset tilapiaa, olkaa hyvä! |
Ugandan lukuisat järvet
antavat elannon suurelle määrälle kalastajia. Victoria-järven kalasaaliista
tutuimmat ovat tilapia ja niilinahven. Jälkimmäinen on istutettu järveen
myöhemmin. Se on koitunut Victoria-järven alkuperäisen kalakannan kohdalla
turmiolliseksi, kun se pistelee pikkukalat poskeensa. Niilinahven voi kasvaa
jopa satakiloiseksi. Kala on usein grillattu ja tarjoillaan kokonaisena.
|
Kymmenen pöydän aids-orpoja tukeva ravintola Masakassa |
|
Annos intialaista maistuu aina |
|
Chapati on mainio välipala |
Intialainen keittiö on tuonut
tullessaan samosat ja chapatit. Molempia on tarjolla yleisesti. Torilla
kannattaa varoa kuumia öljypannuja, joissa näitä herkkuja paistetaan. Joskus
padat on ihan maassa ja palovamma todella lähellä. Intialaisen keittiön anti on
yleensä onnistunut. Kannattaa kysyä onko kokki intialainen. Se takaa yleensä
hyvän ruoan. Kampalassa on lukuisia intialaisia ravintoloita. Kymmenellä
eurolla syö naan-leipää, kurkku-jogurttiraitaa, pääruoan ja juoman. Thali-lautanen
on hyvä valinta, jos haluaa maistaa vähän kaikkea. Kampalassa saa länsimaista
ruokaa. Suurien tavaratalojen Garden Cityn ja Nakumatin yhteydessä on myös
paljon ravintoloita. Pikaruokapaikat ovat myös tulleet pizzoineen ja
hampurilaisineen suosituiksi Afrikassa.
|
Avokadot kasvavat Mpigin puutarhassamme |
|
Katukeittiöt käynnistyvät varhain aamusta |
Tuoreet hedelmät ovat Afrikan
parasta antia. Missään ei maistu ananas niin makealle. Passionhedelmistä on
tullut intohimoni. Ostan kilon tai pari kerralla ja nautin niitä aamiaisella ja
jälkiruokana. Papaija pitää tunnetusti vatsan kunnossa.
Proteiinia saadaan rapeiksi
paahdetuista heinäsirkoista ja valkoisista muurahaisista. Ne on vielä
kokeilematta, vaikka aika ennakkoluuloton olenkin ruoan suhteen.
Paikalliset oluet ovat
kelpoja, Nile Gold, Club ja Bells maistuvat vaativammallekin oluen ystävälle.
Viinit ovat tuontilaatua, hyviä löytöjä tekee esimerkiksi etelä-afrikkalaisista
valikoimista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti